ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ

гр. Шумен                                                                                  

          

Значителни постижения на наши ученици


 

Ученикът от 11а клас в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Шумен, Мартин Димов Стоянов от Нови пазар е най-младият основател на компания в престижния фонд за рискови инвестиции YCombinatior. Заедно със своя партньор Теодосий Теодосиев от Варна 17-годишният Мартин Стоянов кандидатства с проект за бизнес във фонда. Става дума за e-mail приложение, с което всеки може да организира пощата си от своя мобилен телефон, докато е в движение много по-бързо, по-лесно, с по-малко кликове, да се преместят важните e-mail-и в папка за по-късно, а по-маловажните за следващия ден и т.н.

През лятото Мартин участва в бизнес състезание Startup weekend Varna за създаване на бизнес за 54 часа, където заедно със своя партньор Теодосий Теодосиев печелят и получават финансиране в размер на 25 000 евро от инвестиционен фонд за рискови инвестиции Eleven. Два месеца след това кандидатстват в най-престижния фонд за рискови инвестиции YCombinator. Следват две интервюта на 19 ноември, които са се провели в Силициевата долина в САЩ, проектът за бизнес на Мартин и неговия партньор печели одобрение и финансиране от 100 000 долара.

В надпреварата са участвали общо 6000 екипа, като бизнес идеите на само около 1% от тях са били одобрени, разказа младежът. Сега предстои той и партньорът му да заминат за 3 месеца в Силициевата долина, където ще инвестират парите в създадената от тях компания Magin, а с помощта на YCombinator бизнесът им ще бъде разработен. „Ще инвестираме тези 100 000 долара в строене на продукта", обясни Мартин.

След тримесечния престой в САЩ и доразработване на иновативната бизнес идея ще последва Demo day, по време на който Мартин и неговият партньор ще представят вече разработения продукт пред 500 от най-добрите инвеститори в Силициевата долина. „Ако успеем да намерим инвестиция, очакваме да останем там и да изградим бизнеса на много по-високо ниво. Да изградим бранд, маркетинг, екип и т.н.", каза Мартин.